Allt om öl

Hur ska man servera öl?

Serveringstips

Att servera öl är inte det lättaste, dels ska du veta hur du ska hälla upp ölen rätt, dels ska du veta vilken öl du ska servera till vilken mat. Ta del av våra tips för att lära dig hur du ska servera öl som en riktig kung!

Hur ska man hälla upp öl?

Att servera öl kan vara knepigare än man först tror. När öl serveras ska den vara kristallklar och ha kolsyrebubblor som sipprar uppåt mot den vita, fasta och krämiga skumkronan.

Hur får man en bra skumkrona på öl?

Att få till den perfekta skumkronan på öl kan vara lite knepigt och det kan krävas mycket träning innan man får till den rätta tekniken.

Gör såhär:

Steg 1. Ställ ölglaset på bordet, höj flaskan/burken 10 cm ovanför glaset och häll rakt ner i mitten, det kommer skapa ett livligt skum.

Steg 2. Avbryt upphällningen och vänta tills skummet sjunker lite. Därefter gör du om hela processen flera gånger, tills glaset har fyllts upp ca tre fjärdedelar.

Steg 3. Fyll nu på en sista gång och försök få det gräddiga och fasta skummet att stiga en bit över glaset kant (ungefär två fingrars tjocklek brukar vara lagom).

Vilken öl till vilken mat?

Att välja rätt öl till rätt tillfälle är inte alltid det lättaste. Utbudet är stort och det kan vara svårt att veta vad man ska servera till vad – men lugn vi hjälper dig, här gör vi en snabb genomgång.

  • En stadig kötträtt behöver en öl som står på sig.
  • En lättare och elegantare maträtt behöver ett blygare och försiktigare öl.
  • Smaker kan samverka för att lyfta upplevelsen.
  • Smaker kan kontrastera för att ge en helt ny upplevelse.

Mörk öl till mustig kötträtt

Till en kötträtt behövs ett robust och fylligt öl, som inte försvinner i smakerna. Säg att du gjort en riktigt fin köttgryta som puttrat länge, dofterna ligger tungt i hela köket och du vet att det kommer bli matkoma efter du ätit. Då väljer du ett mörkt, kraftigt öl som står på sig bredvid köttgrytan och inte låter sig köras över. Kanske en IPA eller en mörk lager.

Något att tänka på är att det krävs fyllighet och kropp för att stå pall bredvid en köttgryta eller en stadig kötträtt. Kroppen och fylligheten kan man läsa av i alkoholhalten, högre alkoholhalt betyder ofta mer fyllighet. Där kliver belgisk mörk öl in och kan fungera fantastiskt bra till en kötträtt.

Ljus öl till lättare och elegantare maträtt

Står pasta carbonara eller kanske pasta alfredo på menyn? Då väljer du ett ljust och lätt öl, till exempel en lager eller en ljus belgisk öl. Ett ljust öl tar inte över och slår ut övriga smaker, och den syra som finns i ölet bryter igenom grädden i pastasåsen och gör att ölet smakar friskt och gott.

Mörk öl till ostbricka

Fredag och ostbricka, frugan vill ha vin och du har inte riktigt fattat tycke för den röda druvsaften. Till franska ostar med tydliga smaker behöver du återigen något som står på sig och inte försvinner i bakgrunden. Ett mörkt, aromatiskt öl med rostad malt kan stå på sig och tillföra något i upplevelsen, till exempel ett belgiskt ale eller en brown ale.

Ljus öl till fisk och skaldjur

Till fisk och skaldjur passar ett ljust öl, till exempel en tjeckisk pils, en klassisk lager eller ett veteöl. En Hoegaarden med en citronskiva i blir otroligt fräscht och gott. I beskrivningen av ölen finns beskrivning av smaker, så om du har citron i din fiskrätt kan det ge ett bra resultat att återknyta till de smaknoterna i ölet.

Ljus lager till stark mat

Är du som många andra svag för stark mat? Thailändskt, indiskt eller när man gått loss med chili på husmanskosten (pyttipanna med chiliflakes är en oväntat bra kombination). Het och kryddig mat lyfter beskan i ölet, så för att det inte ska smaka alldeles för beskt väljer du en ljus lager eller ett veteöl till maten. Om du är osäker på hur du väljer en öl utifrån beska kan du titta på Systembolagets smakklockor, de är tydliga även för en novis på området.

Öl till hamburgare – prova dig fram

Öl och burgare kan vara en av de mest klassiska och perfekta matchningarna som existerar. Här finns det många vägar att gå som ger vitt skilda resultat, du får testa dig fram och se vad du föredrar.

Salt och fet mat drar ner beskan i ölet, så du kan välja ett öl med mycket humlearom och beska till hamburgaren och pommesen. En bitter, en IPA, ett pale ale kan stå sig mot det feta och salta i maten.

Om du istället vill ha något friskt som bryter av passar en lager eller ett ljust öl bra, det blir lättare och inte lika tungt och mättande som ett mörkt öl. Burgaren får ta mer plats och ölen tar bakgrundsrollen.

Sveriges bryggerier har ett mat- och ölschema där du kan klicka i antingen ölsort eller typ av huvudingrediens för att se vad som passar till vad.