Allt om öl

Lagring av öl och vin

Vinkällare – perfekt för både vin och öl

Att ha en vinkällare hemma är något som många vinälskare drömmer om. Att lagra sina viner gör att smakerna utvecklas och lyfts fram. Viner lagrar man bäst liggandes i en vinkyl eller vinkällare, ett tips är att du även kan lagra öl i din vinkällare.

Det finns en del att tänka på när du ska börja planera att bygga en vinkällare. För att få hjälp med hur man ska gå till väga och för inspiration, kolla in Vinlagring.se för att förverkliga din dröm.

Saker att tänka på när man har vinkällare hemma

Temperatur

En viktig faktor att tänka på när man lagrar sitt vin är temperaturen, 10–12 grader är en bra temperatur då det hjälper vinet att utvecklas i en lagom takt. Tänk på att inte låta vinet utsättas för stora temperaturvariationer.

Luftfuktighet

Anledningen till att man har luft är att korkarna inte ska torka och krympa. Det är viktigt med luftfuktighet när man ska lagra sina viner länge och när man lagrar viner som är av hög kvalité.

Ljust eller mörkt

Det är viktigt att det är mörk i en vinkällare eftersom solljus förändrar vinets färg och ger det en tråkig smak.

Liggande eller stående

Där är det olika beroende på vad du lagrar;

 • Vin och öl med kork ska vara liggandes
 • Öl med kapsyl ska vara stående
 • Champagne kan förvaras stående då bubblorna i vinet håller korken fuktigt

Planera

Det finns vissa saker som är viktiga att planera om man funderar på att bygga egen vinkällare, som vart man vill ha den i huset, vilken design, att det ska vara mörkt och svalt.

Ett annat tips är att inte lagra alla viner och öler på samma gång för då blir allt färdigt samtidigt. Se till att lagra vinet och ölen i olika etapper så du kan njuta av dina viner och din öl under en lång tid med vänner.

För mer tips hur du ska tänka när du ska bygga din första vinkällare kolla här.

Hur ska man lagra vin och öl?

Det går att lagra vin och öl, men de fungerar på olika sätt. Vissa egenskaper hos ölen är avgörande för om de ens går att lagra ölen.

Hur öl ska lagras

 • Öl ska förvaras svalt gärna 7–13 grader
 • Öl med kapsyl ska förvaras stående och öl med kork ska förvaras liggande så inte korken torkar
 • Desto större procenthalt en öl har desto länge går den att lagra, en öl med över 7,5% kan lagras i 5–10 år och en med 10% ännu längre
 • Är du sugen på att göra egen öl? Kolla in våra sida om att brygga egen öl.

Hur vin ska lagras

 • Dyrare viner är bättre att lagra. Ett vin för + 100kr kan lagras i några år då det gör att smaken blir bättre
 • Några års lagring ger en mognare, djupare och smakfullare vin
 • Vinets druvor och vinets årgång avgör hur länge man lagrar vinet. Så det är upp till dig vilken smak du uppskattar, man får prova sig fram för att hitta den smaken man tycker är bäst
 • Lagra vinet liggandes. Champagne ska lagras stående