Allt om öl

Förvara öl

Hur ska man förvara öl?

Om man kan hålla sig från att dricka upp ölen direkt man fått hem den kan det finnas en fantastisk belöning efter extra väntan och lagring.

Vissa egenskaper hos öl är dock avgörande för om det ska gå att lagra över huvud taget, så här kommer lite tips och saker att tänka på:

  • Öl ska förvaras svalt, 7–13 grader, och inte utsättas för snabba temperaturväxlingar.
  • Om flaskan har kapsyl ska den förvaras stående, öl med kork ska förvaras liggande så korken inte torkar ut och släpper in syre.
  • Ju starkare och mörkare öl – desto bättre går den att lagra. Över 7,5 % kan lagras i 5–10 år och över 10 % kan lagras ännu längre.
  • Världens äldsta öl som hittats och fortfarande var drickbart var Bass No 1 Ratcliff Ale, som bryggdes och buteljerades 1869. Den hittades 2006 och var högst drickbart, med smaker som drog åt sherry.
  • När öl lagras kan vintoner komma fram, en stout får egenskaper som påminner om porter, och en öl lagrad på whiskyfat kommer att få tydligare whiskeytoner.
  • Ölets egenheter och drickbarhet kan gå i vågor vid lagring. Kanske är den helt odrickbar efter sex månader, men efter ytterligare sex månaders lagring är ölet som allra bäst. Lagra därför flera flaskor och om den inte är god när du öppnar den så har du fler flaskor du kan prova senare när den fått bättre egenskaper.