Att servera öl är inte det lättaste, dels ska du veta hur du ska hälla upp ölen rätt, dels ska du veta vilken öl du ska servera till vilken mat. Ta del av våra tips för att lära dig hur du ska servera öl som en riktig kung!
När du ska servera öl vill du få fram de bästa smakerna, vilket kräver rätt ölglas som tar fram aromerna. De finns flera olika ölglas som lämpar sig för de olika typerna av öl. Ljus öl ska serveras vid 8-10 grader medans mörk öl smakar bäst vid 10-12 grader. Ölen ska vara kristallklar och ha kolsyrebubblor som sipprar uppåt mot den vita, krämiga skumkronan.
Att få till den perfekta skumkronan på öl kan vara lite knepigt och det kan krävas mycket träning innan man får till den rätta tekniken.
Steg 1. Ställ ölglaset på bordet, höj flaskan/burken 10 cm ovanför glaset och häll rakt ner i mitten, det kommer skapa ett livligt skum.
Steg 2. Avbryt upphällningen och vänta tills skummet sjunker lite. Därefter gör du om hela processen flera gånger, tills glaset har fyllts upp ca tre fjärdedelar.
Steg 3. Fyll nu på en sista gång och försök få det gräddiga och fasta skummet att stiga en bit över glaset kant (ungefär två fingrars tjocklek brukar vara lagom).
Att välja rätt öl till rätt tillfälle är inte alltid det lättaste. Utbudet är stort och det kan vara svårt att veta vad man ska servera till vad – men lugn vi hjälper dig, här gör vi en snabb genomgång.