Allt om öl

Ölsorter

Olika ölsorter

Smaken är som baken och alla kan inte alltid tycka om samma saker, men som tur är kan vi garantera att det finns en ölsort för just dig! Upptäck olika ölsorter nedan.

Ale

Ale är ett mörkare, engelskt öl, men dess färger kan skifta i allt från en guldaktig till mer rödaktig bärnsten. Överjäsning och lite extra humle ger dessa öl en distinkt fruktbarhet, surhet och behagligt bitter smak.

Ale är ett överjäst öl som finns i många varianter, i varierande smak, färg och styrka. Vanliga alesorter är Bitter Ale, Brown Ale, Cream Ale, India Pale Ale (IPA), Mild Ale, Old Ale, Pale Ale m.m.

Lambic

Lambic är från början en ölsort från Belgien som brukar jäsas genom spontanjäsning. Spontanjäsning innebär att man inte tillsätter jäst, utan istället låter man naturliga ämnen och bakterier som innehåller jäst, verka. Denna jäsningsmetod tar längre tid än andra metoder och lagringen kan ta upp till fyra år.

Lambicöl är gyllenbrun och har väldigt lite skum på toppen (eller inget alls). Rent smakmässigt är Lambic nästan likvärdigt med ett ungt vin, som har en väldigt torr och syrlig smak med inslag av en fruktig smak.

Pilsner och lageröl

Nästan alla europeiska ljusa öl är varianter av den tjeckiska pilsnern som i folkmun ofta kallas för lageröl. Exempelvis vår svenska, ljusa lageröl.

Den tjeckiska pilsnern är ljust guldgul och har en tydlig beska, torr eftersmak, maltig karaktär och en blommig humledoft, medan vår svenska pilsner brukar kännetecknas av låg sötma och normal beska. Alkoholhalten brukar vara 4,5 %.

Veteöl

Veteöl är en speciell ölsort som man måste ge lite tid. Smaken är väldigt speciell, då mältat vete används i maltet. Veteölen har inte riktigt slått igenom i Sverige ännu, men det finns trots allt möjlighet att köpa någon flaska eller två på Systembolaget.

Bayerskt / Münchenöl

Bayerskt öl kallas ibland också för Münchenöl, då denna ölsort från början härstammar från tyska München.

Bayerskt öl har en bärnstensliknande färg och är för oss ofta känd som en mörk öl. Men i Tyskland finns två varianter av Bayerskt öl, en ljus och en mörk sort. Alkoholhalten brukar vara omkring 5 %.

Porter

Porter är ett mörkt, nästan svart, fruktigt, sött och torrt öl. Porteröl bryggs med en kombination av rostad malt för att ge smak, färg och arom.

Stout

Stout är väldigt likt Portern och har tidigare klassats som en och samma ölsort, men har idag brutit sig loss som en egen ölsort. Stout är ett väldigt mörkt, nästan svart, kraftigt, fylligt och beskt öl med extremt låg sötma. Många förknippar direkt Stout med den irländska ölsorten Guiness.

Stout framställs genom toppjäsning av kraftigt rostat malt som ger den dess mörka, kaffeliknande karaktär.

Specialöl

Det finns en hel del olika specialöl som inte tillverkas i samma mängd som vanliga ölsorter. Vi talar givetvis om ölsorter som den svenska julölen, men också frukt- och bäröl eller rököl.

Vårt svenska julöl är ett mörkare och sötare öl som har en rostad smak, och framställs som man kan förstå på namnet, enbart till jul.

Frukt- och bäröl framställs genom att låta frukten/bären jäsa tillsammans med ölet (som ofta brukar vara Lambic) på ett träfat. Vinbär och körsbär är exempel på vanliga frukt- och bärölsorter.

Rököl bryggs på rökt malt som torkas över öppen eld.