reklam-1
lör 18 Feb Ölrecension Skrivet av: Pelle Stridh
Etiketter: , , ,

Horn Dog Barley Wine – Flying Dog

Ölstilen ”Barley Wine” är inte bara en omdiskuterad ölstil utan också en ölstil som inte tillräckligt ofta uppmärksammas tycker jag. Om man tittar på ölstilens typiska karaktärsdrag att den ska vara reltivt alkoholstark (mellan 8-12 % ABV) och lagrad under en längre tid så är det faktiskt förvillande likt ölstilen ”Old Ale”. En otroligt intressant artikel, skriven av den engelska ölskribenten Martyn Cornell på (som driver ölbloggen ”Zythophile”) beskriver verkligen detaljerat varför ”Barley Wine” egentligen inte är en ölstil och jag rekommenderar att ni läser den.
Oavsett om det är en ölstil eller inte så uppskattar jag nästan alltid de öl som anses vara en Barley Wine. Häromdagen provade jag ”Horn Dog Barley Wine” från amerikanska bryggeriet Flying Dog och jag blev verkligen inte besviken denna gång heller.

Denna alkoholstarka öl har en väl avvägd beska på 45 IBU

I glaset ser vi en mörkt bärnstensfärgad öl med dragning åt rödbrun. Skummet är något smutsvitt och mycket krämigt, nästan som vispad äggvita.

Mycket intensiva dofter av russin, dadlar, farinsocker, knäck, kola och exotisk frukt av typen aprikos. Känslan av övermogen frukt infinner sig.

Rikliga smaker av övermogna röda äpplen, russin och bränt socker. Efter kommer nyanser av portvin eller madeira.
Lång och markerad beska med likörtoner. Viss restsötma och klibbighet i mungiporna.

Otroligt smakrik med ett djupt och moget doft- och smakspektra.  Intensivt knäckig med nyans åt krokant i doft och smak.
Här har vi en öl som jag verkligen vill rekommendera alla som inte provat den ännu att omedelbart göra det. Denna öl är perfekt att avsluta en middag med, som avec. Den passar också mycket bra till vissa efterrätter, som t.ex en Crème Brulee. Serveras lämpligen i en konjakskupa eller liknande, och i liten mängd!

Det största bekymret med denna öl är alkoholhalten, och då syftar jag absolut inte på att det slår igenom i smak eller doft, utan på att ni bör dela den på flera personer så att det inte ”snurrar till i kupan”.

Denna finns att köpa i Systembolagets beställningssortiment (ni ser systembolagsnummer här nedanför som vanligt) och har kollikrav (låda med 24 flaskor). Andra bra svenska Barley Wines som jag rekommenderar er att prova är ”Bötet Barley Wine” (SB: 11548) från Nynäshamns Ångbryggeri, Nils Oscar Barley Wine (SB: 89474) från Nils Oscar.

Egenskapsrutan
  • Bryggeri: Flying Dog
  • Ursprung: USA
  • Stil: Barley Wine
  • Systembolaget: 89056
  • Alkoholhalt: 10,2%
  • Passar till: Creme Brûlée,
Färg
Humlighet
Maltighet
Betyg (10/10)
Relaterade artiklar
Kommentarer

En kommentar till “Horn Dog Barley Wine – Flying Dog”

  1. John Pettersson skriver:

    Ja det där lät som en riktigt god öl, den måste jag försöka få tag på.

Kommentera


åtta + = 15